Over Expeditie Robinson:

Expeditie Robinson is een televisieprogramma dat al sinds 2000 in Nederland te zien is en nog altijd onverminderd populair. In het programma gaan zestien kandidaten de strijd aan te overleven op een (prachtig) onbewoond eiland met weinig voedsel en comfort. Maar vooral gaan zij de strijd aan met elkaar. Onder andere door het uitvoeren van verschillende proeven, waarbij zij het met hun team of individueel tegen de andere kandidaten opnemen. Niet alleen fysiek worden zij op de proef gesteld. Tactiek, sociale vaardigheden, creativiteit en slimheid spelen, net als in onze Experience, een belangrijke rol. Uiteindelijk worden de kandidaten op televisie door middel van stemrondes één voor één weggestemt. Degene die tot de laatste proef overblijft en ook deze wint, mag zich de ultieme ‘Robinson’ van dat jaar noemen.

Lees meer

Ouderwets vuur maken met magnesium en strijkstok

Leuke feiten en weetjes over Expeditie Robinson

Hieronder staan enkele leuke feiten en weetjes over het programma zelf, de kandidaten, de productie ervan en aanverwante zaken. Veel leesplezier!

Wist je dat…

…Expeditie Robinson al sinds 2000 in Nederland op televisie komt en komend jaar dus de 20e editie wordt? (waar je je overigens voor kunt opgeven)

…Afgelopen Expeditie voor het vierde jaar op rij plaats vond op de Filipijnen?

…Maleisië maar liefst twaalf keer het decor is geweest; Panama en Indonesië beiden éénmalig en de Filipijnen 2x eerder: in 2006 (Strijd der Titanen) en in 2012?

…Het programma in de beginjaren samen met onze zuiderburen gemaakt werd? In 2013 stopte het programma, waarna presentatrice Evi Hanssen nog eenmalig mocht mee presenteren in Nederland.

…Sinds 2018 de Belgen op zender VIER weer kunnengenieten van Expeditie Robinson? En wij, na eenvoudige aanmelding, (vooralsnog) gratis mogen terug kijken?

…Hier enkel onbekende Vlamingen aan mee doen en de winnaar naar huis gaat met 25.000,- euro?

…De Europese versies van het programma allemaal op dezelfde plek tegelijkertijd worden opgenomen met gebruik van dezelfde proeven en faciliteiten?

…Daarom de kandidaten soms dagen moeten wachten op een volgende proef? Veel kandidaten vinden het ‘tijd doden’ het lastigste van de hele expeditie.

…De proeven veelal door een Nederlands team worden bedacht? Hier vind je een te gek interview op VICE, incl. schetsen van verschillende proeven!

…Het programma op Net 5 het best bekeken programma van de zender was?

…John de Mol de rechten later overnam en het in 2005 en 2006 op Talpa kwam?

…Presentator Ernst-Paul Hasselbach in 2008 overleed tijdens opnamen van het televisieprogramma 71° Noord tijdens een tragisch ongeval waarbij de auto van de weg raakte op weg naar een opnamelocatie?

…Het allereerste seizoen in Zweden op de buis kwam?

…Terwijl het programma bedacht is door een Brit? Omdat geen zender in de UK interesse had, heeft hij de rechten uiteindelijk verkocht aan de Zweedse productiemaatschappij Strix.

…De allereerste winnares van de Nederlands(-Vlaamse) serie éigenlijk mee wilde doen aan het programma De Bus, maar niet door de selectie kwam?

…Wereldwijd de allereerste winnaar Martin Melin is?

 

  Word jij winnaar?

Achtergrond Expeditie Robinson

Wist je dat…

Robinson Crusoe een fictief karakter is uit een gelijknamig boek, waar het programma naar is vernoemd?

…Die titel eigenlijk een afkorting is en voluit: “The Life and Strange Surprising Adventures of Robinson Crusoe of York, Mariner: who lived Eight and Twenty Years, all alone in an uninhabited Island on the coast of America, near the Mouth of the Great River of Oroonoque; Having been cast on Shore by Shipwreck, wherein all the Men perished but himself. With An Account how he was at last as strangely deliver’d by Pirates. Written by Himself” heet? (In die tijd keken ze nog niet zo naar korte, pakkende titels…)

…Veel andere landen die naam ook gebruiken, maar het programma ook vaak ‘Survivor’ heet?

…De thema-muziek (o.a. te horen bij de intro) komt uit de film The Rock (1996) en hier te beluisteren is?

…Deze muziek is gecomponeerd door Hans Zimmer, o.a. bekend van Pirates of the Caribbean, The Lion King, The Dark Knight en Inception?

…Als je gek bent op soortgelijke programma’s je beslist ook de film ‘Cast Away‘ met Tom Hanks in de hoofdrol moet zien?

…Er nog veel meer over dit geweldige programma te vinden valt, onder andere op wikipedia, Youtube of bijvoorbeeld op deze fansite?

Doe zelf mee!

Heb jij nog leuke toevoegingen aan deze lijst? Laat het ons weten!