Over het televisieprogramma Expeditie Robinson

Expeditie Robinson is een televisieprogramma dat al sinds 2000 in Nederland te zien is en nog altijd onverminderd populair. In het programma gaan zestien kandidaten de strijd aan te overleven op een (prachtig) onbewoond eiland met weinig voedsel en comfort. Maar vooral gaan zij de strijd aan met elkaar. Onder andere door het uitvoeren van verschillende proeven, waarbij zij het met hun team of individueel tegen de andere kandidaten opnemen. Niet alleen fysiek worden zij op de proef gesteld. Tactiek, sociale vaardigheden, creativiteit en sluwheid spelen, net als in onze Experience, een belangrijke rol. Uiteindelijk worden de kandidaten door middel van stemrondes één voor één weggestemt. Degene die tot de laatste proef overblijft en ook deze wint, mag zich de Robinson van dat jaar noemen.

Lees meer

Leuke feiten en weetjes over Expeditie Robinson

Hieronder staan enkele leuke feiten en weetjes over het programma zelf, de kandidaten, de productie ervan en aanverwante zaken. Veel leesplezier!

Wist je dat…

Expeditie Robinson al sinds 2000 in Nederland op televisie komt en komend jaar dus de 18e editie wordt? (waar je je overigens voor kunt opgeven)

Afgelopen Expeditie voor het vierde jaar op rij plaats vond op de Filipijnen?

Maleisië maar liefst twaalf keer het decor is geweest; Panama en Indonesië beiden éénmalig en de Filipijnen 2x eerder: in 2006 (Strijd der Titanen) en in 2012?

Het programma in de beginjaren samen met onze zuiderburen gemaakt werd?

Sinds 2013 het programma in België is gestopt? (Presentatrice Evi Hanssen mocht wel nog één jaar de volledig Nederlandse versie mee presenteren)

De Europese versies van het programma allemaal op dezelfde plek achter elkaar worden opgenomen, met gebruik van dezelfde proeven en faciliteiten?

Het programma vroeger op Net 5 het daar het best bekeken programma van de zender was?

John de Mol de rechten later overnam en het in 2005 en 2006 op Talpa kwam?

Presentator Ernst-Paul Hasselbach in 2008 overleed tijdens opnamen van het televisieprogramma 71° Noord tijdens een tragisch ongeval waarbij de auto van de weg raakte onderweg naar een opnamelocatie?

Het allereerste seizoen in Zweden op de buis kwam?

Zweden sowieso een belangrijke rol speelt in de productie van Expeditie Robinson?
Zij beheren de rechten, bedenken alle proeven/spelelementen en draaien de hele productie in elkaar; ook tijdens de opnamen van de andere landen. 

Terwijl het programma bedacht is door een Brit? Omdat geen zender in de UK interesse had, heeft hij de rechten uiteindelijk verkocht aan de Zweedse productiemaatschappij Strix.

De allereerste winnares van de Nederlands(-Vlaamse) serie, éigenlijk mee wilde doen aan het programma De Bus, maar nét niet door de selectie kwam?

Wereldwijd de allereerste winnaar Martin Melin is?

  Word jij winnaar?

Achtergrond Expeditie Robinson

Wist je dat…

Robinson Crusoe een fictief karakter is uit een gelijknamig boek, waar het programma naar is vernoemd?

Die titel eigenlijk een afkorting is en voluit: “The Life and Strange Surprising Adventures of Robinson Crusoe of York, Mariner: who lived Eight and Twenty Years, all alone in an uninhabited Island on the coast of America, near the Mouth of the Great River of Oroonoque; Having been cast on Shore by Shipwreck, wherein all the Men perished but himself. With An Account how he was at last as strangely deliver’d by Pirates. Written by Himself” heet? (In die tijd keken ze nog niet zo naar korte, pakkende titels…)

 Veel andere landen die naam ook gebruiken, maar het programma ook vaak ‘Survivor’ heet?

De thema-muziek (o.a. te horen bij de intro) komt uit de film The Rock (1996) en hier te beluisteren is?

Deze muziek is gecomponeerd door Hans Zimmer, o.a. bekend van Pirates of the Caribbean, The Lion King, The Dark Knight en Inception?

Als je gek bent op soortgelijke programma’s je beslist ook de film ‘Cast Away‘ met Tom Hanks in de hoofdrol moet zien?

Er nog veel meer over dit geweldige programma te vinden valt, onder andere op wikipedia, Youtube of bijvoorbeeld op deze fansite?

Doe zelf mee!

Heb jij nog leuke toevoegingen aan deze lijst? Laat het ons weten!